Bloqlar

Yodlaşdırılmış suya ehtiyacımız varmı?

Filtrlər

30 Jun,2025

Yodlaşdırılmış suya ehtiyacımız varmı?

Bu məqalədə yodun insan orqanizmi üçün əhəmiyyəti, tövsiyə olunan gündəlik qəbul və yodlaşdırılmış suyun həyati yod mənbəyi olub-olmaması araşdırılır. Bu, tiroid sağlamlığında yodun rolundan, onun çatışmazlığı əlamətlərindən bəhs edir və mineral suyun yod mənbəyi kimi effektivliyini qiymətləndirir.Yod, şübhəsiz ki, insan orqanizminin düzgün işləməsi üçün ən vacib elementlərdən biridir. Bu yazıda onun oynadığı rolu, onu haradan əldə edə biləcəyimizi və yodlaşdırılmış suyun bu mineralın etibarlı mənbəyi hesab oluna biləcəyini araşdıracağıq.Təbiətdə yod şirin suda nadir hallarda olur. Çox hissəsi dəniz suyunda, bəzən isə yeraltı mənbələrdə olur.Yodun insan orqanizmindəki roluYod metabolik proseslərdə əsas rol oynayan tiroid hormonlarının sintezi üçün vacibdir. Yetkinlərdə yod çatışmazlığı yorğunluq, zəiflik, depressiya, idrak funksiyasının azalması, yaddaş itkisi, eşitmə problemləri, qalxanabənzər vəzin böyüməsi və ya xərçəngi, maddələr mübadiləsinin pozulması, çəkidə dalğalanmalar, dəri quruluğu, dərinin elastikliyini itirməsi və saç tökülməsinə səbəb ola bilər.Hamilə qadınlar üçün yod çatışmazlığı aşağı düşmə riskini artıra bilər. Hətta yüngül çatışmazlıq uşaqlarda idrak pozğunluğuna səbəb ola bilər.Bizə nə qədər yod lazımdır?Bizə nə qədər yod lazımdır?Orta hesabla böyüklər üçün tövsiyə olunan gündəlik yod qəbulu 150 mkq-dır. Bəzi hallarda 300 mkq-a qədər yüksələ bilər. Hamilə qadınlar üçün tələbat 250 mkq-a, ana südü ilə qidalananlar üçün isə 290 mkq-a qədər yüksəlir. Uşaqlara bir az daha az ehtiyac var.Ukraynalıların əksəriyyəti gündə cəmi 40-80 mkq yod qəbul edir. Yod çatışmazlığı riski ən çox olan bölgələrə Qərbi Ukrayna və Çerniqov vilayəti daxildir, burada pəhrizdə yodla zəngin qidalar xüsusilə azdır.Yodun əsas mənbələrinə dəniz məhsulları, ağ balıq, dəniz yosunu, müxtəlif meyvə və tərəvəzlər, yumurta, süd və mal əti daxildir.Uzun müddətdir qurulmuş və effektiv profilaktik tədbirlərdən biri yodlaşdırılmış duzdur. Bu, adətən, hər kiloqram duz üçün 20-40 mq kalium yodat (KIO₃) və ya 3,6-7,2 mq elementar yod ehtiva edir. Gündəlik 5 qram yodlaşdırılmış duz qəbulu ilə insan gündə əlavə olaraq 18-36 mkq yod qəbul edə bilər.Yodlaşdırılmış mineral su faydalıdırmı?Son illərdə içməli suyun maqnezium, bor və silikon kimi elementlərlə minerallaşdırılması dəb halını alıb. Bəzən bu əlavələr əsaslandırılır - bəzən yox. Bəs sudakı yod haqqında nə demək olar?İçməli suyun yodlaşdırılması adi qlobal təcrübə deyil. Elmi məlumat bazalarında “yodlaşdırılmış su” axtarışı əsasən tərəvəzlərin suvarma suyu ilə bağlı nəticələr verir.Məşhur Ukrayna markası "Jodo", etiketinə görə 1 ilə 42,3 mkq/l arasında yod ehtiva etdiyini iddia edir. Bununla belə, bu sularda yodun dəqiq forması qeyri-müəyyən olaraq qalır. İstehsalçı bildirir ki, onlar 40-80 mkq/L “bioloji mövcud yod” ehtiva edən “Yodis-Konsentrat” adlı konsentratdan istifadə edirlər. Lakin bu maddənin dəqiq kimyəvi tərkibi ictimaiyyətə açıqlanmır.Bəzi ukraynalı tədqiqatçılar siçanlar üzərində təcrübələr apararaq, təsirlərin kalium yodid tabletlərinə bənzədiyini aşkar ediblər. Lakin insanlar üzərində klinik tədqiqatlar və nüfuzlu beynəlxalq jurnallarda nəşrlər yoxdur.Yodlaşdırılmış mineral su faydalıdırmı?Yodlaşdırılmış su yod çatışmazlığının qarşısının alınması üçün rəsmi tövsiyələr sırasında qeyd edilmir. Onun tərkibi dəyişir və yodun dəqiq tərkibi çox vaxt məlum deyil. Yodun terapevtik istifadəsi adətən həkim tərəfindən təyin olunan dəqiq doza tələb edir.Beləliklə, yodlaşdırılmış mineral su içmək lazımdırmı? Seçim sizindir. Ancaq həqiqətən yod çatışmazlığı riskiniz varsa, yodlaşdırılmış su etibarlı həll yolu deyil. Yodlaşdırılmış duz və yodla zəngin qidalar kimi sübut edilmiş mənbələrdən istifadə edin və ya müvafiq əlavələr üçün tibb işçisi ilə məsləhətləşin.

Quyunun təmizlənməsi və dezinfeksiyası

Filtrlər

30 Jun,2025

Quyunun təmizlənməsi və dezinfeksiyası

Suyun təhlükəsizliyini və keyfiyyətini təmin etmək üçün quyuya müntəzəm qulluq vacibdir. Bu təlimat lazımi alətlər, addımlar və dezinfeksiyaedici maddələr daxil olmaqla quyunuzu necə təmizləmək və dezinfeksiya etmək lazım olduğunu göstərir. Çirklənmə problemlərini necə müəyyənləşdirməyi, özünüzü təhlükəsiz şəkildə müalicə etməyi və gələcəkdə yosun və kif əmələ gəlməsinin qarşısını almağı öyrənin.Quyunun niyə təmizlənməsi lazımdır?Quyu suyunuzda xoşagəlməz bir qoxu, rəng və ya dad yaranıbsa, çirklənmə günahkar ola bilər. Quyuların çirklənməsinin ümumi səbəblərinə aşağıdakılar daxildir:Daşqınlar və ya kanalizasiya sularının daşması nəticəsində suyun səviyyəsinin qəfil yüksəlməsi;Ölü heyvanların quyuya düşməsi;Dibində torpağın çökməsinə səbəb olan tez-tez istifadə;Divarlarda yosun, selik və ya kalıbın böyüməsi.İpucu: Çirklənmənin qarşısını almaq və suyun keyfiyyətini qorumaq üçün quyunuzu ildə ən azı bir dəfə təmizləyin.Quyunun niyə təmizlənməsi lazımdır?Addım-addım quyuların təmizlənməsiSəth zibilini çıxarınYarpaqları, budaqları və üzən hissəcikləri çıxarmaq üçün tor və ya skimmerdən istifadə edin.Suyu çıxarınDayaz su üçün səth pompası işləyəcək. Dərin və ya çox dolu quyular üçün yüksək tutumlu sualtı nasosdan istifadə edin.Quruluşunu yoxlayınSu çıxarıldıqdan sonra quyuya daxil olun (müvafiq təhlükəsizlik tədbirləri ilə) və çatlar, sızmalar və ya mineral yataqların olub olmadığını yoxlayın.Divarları ovuşdurunDivarları lil, yosun və yığılmadan təmizləmək üçün plastik və ya metal fırçalar və kazıyıcılardan istifadə edin. Qalın mineral təbəqələr üçün bir çisel və çəkic və ya bucaq dəyirmanı istifadə edin.Duz və kalıbı çıxarınDuzları həll etmək üçün xlorid və ya sirkə turşusu məhlullarını tətbiq edin. Kalıp mis sulfat həlli ilə müalicə edilə bilər.Hər hansı sızıntıları möhürləyinÇatlaqları və ya sızmaları düzəltmək üçün lazım olan yerlərdə suya davamlı mastik tətbiq edin.Alt təbəqəni dəyişdirinHər hansı bir zibil və köhnə çınqıl və ya qumu çıxarın. Quyunun dibini təmiz çınqıl, çınqıl və ya qumla doldurun.Quyunun dezinfeksiya edilməsiMexanik təmizləmədən sonra dezinfeksiyaya davam edin. Yalnız içməli suyun təmizlənməsi üçün nəzərdə tutulmuş məhsullardan istifadə edin:Geniş spektrli mikroorqanizmlərə qarşı təsirlidir;İnsan toksikliyinin aşağı olması;Beton, daş və metal ilə istifadə üçün təhlükəsizdir.Populyar dezinfeksiyaedicilər:Kalsium hipoklorit (ağartma tozu):1 litr təmiz suda 10 q toz həll edərək 1% xlor məhlulu hazırlayın. Düzgün dozanı tapmaq üçün üç 200 ml quyu suyu nümunəsinə 2, 4 və 6 damcı əlavə edin. 30 dəqiqə gözləyin. İdeal dozada yüngül xlor qoxusu qalacaq.Məişət ağartıcısı (məsələn, Clorox):Hər su halqası və ya 1 kubmetr su üçün təxminən bir şüşə istifadə edin. Bağ çiləyicisi ilə daxili divarları ağartıcı ilə püskürtün.Xlor tabletləri:Rahat variant. Dozaj və hazırlıq üçün istehsalçının göstərişlərinə əməl edin.Qeyd: Kalium permanganat və yod düzgün dezinfeksiyanı təmin etmək üçün kifayət qədər etibarlı deyil.Quyunun dezinfeksiya edilməsiDezinfeksiyaedicini necə tətbiq etmək olarQuyunun divarlarını parça ilə bükülmüş dirək və ya çiləyici ilə örtün.Quyunun təbii şəkildə su ilə doldurulmasını gözləyin.Suya lazımi miqdarda dezinfeksiyaedici əlavə edin.Uzun bir dirəkdən istifadə edərək qarışdırın və ya dəfələrlə aşağı salın və bir vedrə suyu 10 dəqiqə qaldırın.Günəş işığının xloru zərərsizləşdirməməsi üçün quyu bir film və ya qapaq ilə örtün.Yayda 6-10 saat, qışda 12-24 saat gözləyin.Əhəmiyyətli:Gözləmə müddətindən sonra xlor qoxusunu aşkar etməsəniz, dezinfeksiyanı təkrarlayın - bu, prosesin qeyri-kafi olduğunu bildirir.Dezinfeksiyadan sonraSuyu 24 saat istifadə etməyin.Hələ də xlor iyini hiss edirsinizsə, qoxu yox olana qədər suyu pompalayın.Ən azı 5-10 gün təmizlənməmiş su içməkdən çəkinin - ideal olaraq heç vaxt filtrasiya olmadan içməyin.Çirklənmənin və bioloji çirklənmənin qarşısını necə almaq olar?✔️ Quyunuzu qapalı saxlayın.✔️ Quyu ilə septik çənlər və ya kanalizasiya sistemləri arasında 20 metr məsafəni təmin edin.✔️ Qrunt və səth sularının sızmasının qarşısını almaq üçün quyu divarlarını möhürləyin.✔️ Tullantıları quyunun yanına atmaqdan və ya yaxınlıqdakı torpağa kimyəvi gübrələrdən istifadə etməkdən çəkinin.Quyu suyu üçün xüsusi su filtrasiya sistemindən istifadə içməli suyunuzu təhlükəsiz və təmiz saxlamaq üçün vacibdir.Mənbə: Ecosoft

Dəniz suyunun duzsuzlaşdırılması

Sənaye

30 Jun,2025

Dəniz suyunun duzsuzlaşdırılması

Dəniz suyunun duzsuzlaşdırılması şirin su qıtlığı ilə üzləşən regionlar üçün mühüm həll yoludur. Bu məqalə dəniz suyunun duzsuzlaşdırılmasının harada istifadə edildiyini, distillə və membran texnologiyaları kimi əsas üsulları və mövcud qlobal tendensiyaları araşdırır. O, həmçinin duzsuzlaşdırmanın evdə və ya fövqəladə şəraitdə mümkün olub-olmamasına toxunur.Dəniz suyunun duzsuzlaşdırılması harada istifadə olunur?Dünyanın bir çox bölgələri şirin su çatışmazlığından əziyyət çəkir. Həm insanlar, həm də sənayelər üçün vacibdir, lakin nə yerüstü, nə də yeraltı mənbələrdən əldə edilə bilməz. İçməli su üçün tövsiyə olunan maksimum duzluluq 500 mq/l (bəzi hallarda 1000 mq/l), dəniz suyunda isə 18 ilə 45 q/l arasında duz ola bilər.Yaxın Şərq və Afrika kimi başqa su mənbələrinin olmadığı ərazilərdə duzsuzlaşdırma zəruri olur. Digər niş istifadələrinə uzun məsafəli dəniz gəmiləri, kosmik və ya Arktika stansiyaları və çay ağızları və ya duz bataqlıqları daxildir.2019-cu ilə olan məlumata görə, dünyada gündə 95 milyon m³ şirin su istehsal edən 15 906 duzsuzlaşdırma qurğusu fəaliyyət göstərirdi.Duzsuzlaşdırılmış suyun 48%-i Şimali Afrika və Yaxın Şərqdə istehsal olunub18,4% Şərqi AsiyadaŞimali Amerikada 11,9%Avropada 9,2% (o cümlədən İspaniyada 5,7%)Bu suyun böyük hissəsi (62,3%) bələdiyyə ehtiyaclarına, 30,2 faizi sənayeyə, 4,8 faizi enerjiyə, 1,8 faizi isə kənd təsərrüfatına sərf olunur.Ukraynada su çatışmazlığı kritik olmadığı üçün irimiqyaslı duzsuzlaşdırma sistemləri yoxdur. Bununla belə, Qara və Azov dənizi sahillərində kiçik kommersiya tərs osmos sistemləri istifadə olunur, çünki onlar suyun nəqlindən daha qənaətlidirlər.Duzsuzlaşdırma üsullarıBu gün istifadə olunan əsas texnologiyalara aşağıdakılar daxildir:Termal üsullar (distillə)Membran prosesləriDaha az yayılmış üsullara aşağıdakılar daxildir:Dondurma (enerji tələb edən)İon mübadiləsi (məhdud qatran tutumu, turşu/qələvi regenerasiyasını tələb edir)Distillə yolu ilə duzsuzlaşdırmaTermal duzsuzlaşdırma texnologiyaları buxarlanma və kondensasiya prinsipinə əsaslanır. Distillə deminerallaşdırılmış su əldə etməyin ən qədim üsuludur.Əsas istilik texnologiyaları:Çox mərhələli flaş distillə (MSF) - su qızdırılır və sonra ardıcıl kameralarda təzyiq aşağı düşdükcə sürətlə qaynadılır. Bu üsul 1950-ci illərdən tətbiq edilir.Çox effektli distillə (MED) – MSF-yə bənzəyir, lakin hər mərhələdə suyu istiləşdirmək üçün kondensasiya istiliyindən istifadə edir, bu da onu daha enerjiyə qənaət edir və daha az aşındırıcı edir.Buxar sıxılması - istilik üçün birbaşa istilik mübadiləsi əvəzinə sıxılmış buxardan istifadə edir.Günəş enerjisi ilə duzsuzlaşdırma – suyun şüşə altında buxarlandığı və kondensasiya çuxurlarına çevrildiyi günəşli bölgələrdə kiçik həcmlər üçün uyğundur.Uzun tarixə baxmayaraq, termal üsullar membran əsaslı proseslərə tədricən öz yerini itirir.Membranların duzsuzlaşdırılması texnologiyalarıMüasir dəniz suyunun duzsuzlaşdırılması sistemlərinin əksəriyyəti membran texnologiyalarından, xüsusən də tərs osmosdan istifadə edir.Əsas membran prosesləri:Əks osmos (RO) - duzları saxlayaraq əsasən su molekullarının keçməsinə imkan verən yarı keçirici membrandan istifadə edir. Xüsusi membranlar yüksək natrium və xlorid ion selektivliyi olan duzlu və dəniz suyu üçün istifadə olunur.Membran distilləsi - temperatur gradientlərinə əsaslanaraq, buxarı bir membran vasitəsilə duzlu məhluldan ayıran termal idarə olunan bir prosesdir.Elektrodeionizasiya (EDI) - həll olunmuş ionları çıxarmaq üçün ion seçici membranları və elektrik cərəyanını birləşdirir, ultra saf su istehsal edir.RO bu gün ən çox yayılmış üsuldur. Digər üsullar adətən xüsusi sənaye tətbiqləri üçün istifadə olunur.Əsas membran prosesləri:Mövcud qlobal duzsuzlaşdırma tendensiyaları1980-ci illərə qədər bütün duzsuzlaşdırılmış suyun 84%-i termal üsullarla istehsal olunurdu.2000-ci ilə qədər termal və RO üsulları demək olar ki, bərabər idi (11,6 ilə 11,4 milyon m³/gün), birlikdə qlobal duzsuzlaşdırmanın 93%-ni təşkil edirdi.Bu gün tərs osmos 65,5 milyon m³/gün və ya bütün duzsuzlaşdırılmış suyun 69%-ni istehsal edir. Membran əsaslı zavodlar hazırda qlobal duzsuzlaşdırılmış suyun 84%-ni təşkil edir.Evdə duzsuzlaşdırma mümkündürmü?Evdə duzsuzlaşdırma məhduddur və adətən sağ qalma və ya fövqəladə vəziyyətlərdə aktualdır. Ancaq bir neçə üsul var:Distillə - kondensatı (və ya hələ də moonshine) toplamaq üçün qaynar konteyner və boru ilə DIY quraşdırma istifadə edərək.Əks osmos – məişət RO sistemləri (dəniz suyu üçün nəzərdə tutulmasa da) onu məhdud müddətə təmizləyə bilər.Dondurma - xarici dondurulmuş təbəqə şirin su və daxili hissəsi qatılaşdırılmış duzlu su olan bir qabda suyun qismən dondurulması (atılmalıdır).Bu üsullar gündəlik istifadə üçün praktiki deyil, lakin fövqəladə hallarda faydalı ola bilər.Mənbə: ecosoft

Su filterlərindən istifadə qaydası

Filtrlər

16 Jun,2025

Su filterlərindən istifadə qaydası

Su filtrləri evimizdə və iş yerimizdə təmiz suya çıxışımızı təmin edən vacib cihazlardır. Onların effektivliyini qorumaq və ömrünü uzatmaq üçün müntəzəm baxım və düzgün istifadə şərtdir. Bu məqalədə su filtrlərindən istifadənin əsas qaydalarına nəzər salacağıq.İlk növbədə, filtrin tipindən asılı olaraq istehsalçının təlimatlarına riayət etmək çox vacibdir. Hər bir filtrin özünəməxsus quraşdırma və baxım tələbləri ola bilər. Kartriclərin vaxtında dəyişdirilməsi suyun keyfiyyətinin yüksək qalmasını təmin edən ən önəmli amillərdən biridir.